Pedra seca, el tresor de la nostra terra

Que és la pedra seca?

Les construccions de pedra seca, també anomenades pedra en sec, són un element característic de molts indrets de Catalunya. La principal característica de la pedra seca és que en la seva tècnica no s’empra cap mena d’argamassa, morter o lligam de pasta humida. L’estabilitat de les construccions s’obté a partir del correcte encaix de les pedres més grans i pedres més petites (falques), el màxim contacte entre les pedres i el seu mateix pes. Podem trobar construccions de pedra seca amb aspecte variable no sols pel seu ús, sinó també pel tipus d’aparell o del tipus de pedra utilitzat per a construir-los.

Amb aquesta tècnica trobem construccions com marges, cabanes (com la tradicional “cabanes de volta”), aljubs, basses, pous i molt més.

La pedra seca a Torrebesses

Torrebesses (un municipi al sud de la comarca del Segrià, a la província de Lleida) compta amb un gran patrimoni de construccions de pedra seca, que els pagesos van anar construint generació rere generació enmig d’un paisatge de secà de valls i turons. Dins les diferents construccions que conformen el paisatge trobem els marges, cabanes de volta, aljubs, pous, séquies, masos, entre d’altres.

La pedra seca de Torrebesses, a vista d’ocell.

Tornar a l’inici

Pedra Seca, patrimoni de la humanitat


El 28 de novembre de 2018 l’UNESCO va declarar la tècnica de la pedra seca com a patrimoni immaterial de la humanitat sota el nom «L’art de la pedra seca, coneixements i tècniques».

Podeu consultar l’entrada oficial de la UNESCO aquí

També podeu veure els vídeos oficials de la candidatura (en anglès i francès), i la versió doblada al català (cortesia de la Fundació El Solà):

Tornar a l’inici

11 conjunts de pedra seca a Torrebesses com a Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN)

El 10 de maig de 2022, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar declarar bé cultural d’interès nacional (BCIN) en la categoria de zona d’interès etnològic 11 conjunts de construccions de pedra seca i d’abastament i explotació d’aigua, a Torrebesses, i la delimitació dels seus entorns de protecció.

Els elements que formen part del conjunt declarat bé cultural d’interès nacional són:

  • Pou de la Vila, safareigs i bolló.
  • Secla (séquia) i rasa de la Vall Major.
  • El conjunt del molí de Bep de Canut.
  • El marge del molí del Culó o del Puntarró.
  • El molí i bassot de Tomàs.
  • La cabana d’Albert Marçal.
  • La cabana de volta de la Paula.
  • La cadolla Colomina i regatons.
  • La bassa de Bep del Pubill i regató.
  • L’aljub i cadolla del Ribot, i regatons.
  • Els abancalaments i marges de pedra seca.

Podeu consultar la nota de premsa del Govern de la declaració aquí.

Tornar a l’inici